1. Ce înseamnă arta machiajului? De unde provine arta machiajului? Ce calități ai nevoie ca să poți să devii un artist în arta machiajului?
Machiajul îl numim o artă deoarece cu ajutorul produselor profesionale de make-up înfrumusețăm trăsăturile fiecărei femei, realizăm o capodoperă de scurtă durată pe fețele femeilor încât să evidențiem frumusețea naturală.
Machiajul îl putem complica, îl putem duce chiar la extreme prin creativitate și inspirațiile fiecărui make-up artist, dar machiaje de înfrumusețare trebuie să ofere un aspect natural, plăcut prin care nu machiajul în sine să iasă în evidență ci trăsăturile feminine, culoarea ochilor, forma ochilor cat mai plăcut evidențiată și corectată acolo unde este cazul, buzele plăcut și corect evidențiate.
Arta machiajul o regăsim încă din antichitate, în Egiptul antic întâlnim culori vibrante și alungirea ochilor prin forme grafice, în Asia întâlnim gheișele cu fata pictată alb și buze roșii, sprâncene puternic conturate cu negru, în Grecia antică nobilimea practica albirea feței folosind carbonatul de plumb (foarte toxic pt piele) în Roma antică întâlnim de asemenea machiaje complexe.
Poetul Ovidiu al Romei Antice a scris chiar un manual despre arta înfrumusețării, care oferea sfaturi și rețete femeilor despre frumusețe.
De-a lungul timpului machiajul a evoluat datorită produselor tot mai calitative atât pentru sănătate, cât și ca rezistență.
2. De ce să apeleze o femeie la machiaj?
În zilele noastre machiajul este o normalitate și accesibil pentru oricine, iar datorită multitudinii de informații din online tot mai diversificate, femeile își pot actualiza cu ușurință ultimele noutăți. Fiecare femeie trebuie să știe să-i realizeze un machiaj minimal pentru a-și evidenția trăsăturile și pentru a camufla imperfecțiunile tenului, este absolut necesar să învețe fiecare minimul de make-up.
3. Care sunt cele mai bune produse pentru machiaj?
Cele mai calitative produse pentru make-up sunt oferite de brandurile de lux, aici întâlnim produse pentru pentru toate tipurile de ten și de la cele mai soft, până la cele mai rezistente. În schimb produsele profesionale pentru make-up sunt mai pigmentate și au un preț mai accesibil.
Eu personal prefer produsele de cea mai bună calitate, produse de Top de la diferite branduri, aleg ceea ce este mai rezistent și care să fie compatibile cu stilul si tehnica mea de lucru în make-up.
4. Care ar fi rutina pe care o recomandați unei femei trecute de 35-40 de ani pentru a-și întreține tenul și aspectul tânăr al pielii?
După vârsta de 35 de ani, dar chiar și înainte de această vârstă, femeile trebuie să acorde o mai mare atenție tenului. Rutina zilnică, săptămânală și lunară obligatorie pentru întreținerea texturii pielii, păstrarea cat mai mult a elasticității pielii aducând un aport proaspăt de vitamine, substanțe active și elemente necesare vitalității tenului care după 35 de ani începe să-și piardă din calități. În fiecare seară (chiar dacă peste zi nu am purtat machiaj) tenul trebuie demachiat, spălat cu un gel spumant, tonificat cu o loțiune tonică (restabilește PH ul pielii) apoi se aplică o cremă contur ochi și o cremă lejeră peste noapte. Dimineață tenul trebuie spălat cu un gel spumant, apoi folosită loțiunea tonică, hidratare cu cremă contur ochi și o cremă bogată cu substanțe active și factor de protecție pe restul feței. Cremele se aleg în funcție de tipul de ten al fiecăreia, dacă tenul este foarte uscat se poate aplica un ser hidratant înainte de a aplica crema de zi.
O dată pe săptămână este necesar ca după demachiere să facem un peeling (exfoliere) exfoliantul poate să conțină acid glicolic, acid salicilic pt tenurile grase cu tendință de acnee, acizi din fructe pentru tenurile uscate, bineînțeles aceste exfoliante pot să conțină și granule abrazive care ajută la o mai bună îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii. După exfoliere se aplică o mască de curățare o porilor în profunzime, iar după spălarea măștii de pe față, se aplică loțiunea tonică, apoi cremă contur ochi și cremă potrivita pentru fiecare tip de ten.
O dată pe lună sau o dată la 2 luni trebuie să facem un tratament profesional la cosmetică, acolo profesionistul alege împreună cu clienta tratamentul necesar.
5. Și care ar fi primii pași pe care poate să-i facă o femeie în arta machiajului?
Fiecare femeie care dorește să învețe profesional să-și realizeze singură machiajul, trebuie să urmeze un curs de automachiaj, să-și aleagă profesionistul cu care rezonează cel mai bine din informațiile pe care acestea le oferă în online și mai ales din comunicarea cu acesta, pentru a învăța corect produsele care i se potrivesc cel mai bine și modul de utilizare, ustensilele de lucru cu care trebuie realizat machiajul și cum se folosesc, dar și igienizarea acestora.
Camelia Comșa este Make-up Artist și Trainer de mai bine de 12 ani, Brow Artist și trainer, membru în Asociația internațională a Brow Artiștilor, LamiMaker, dar și Cosmetician din 2018.
A absolvit Facultatea de Finante Contabilitate UBB Cluj.
Cursurile de make-up, stilizare și laminare sprâncene – laminare gene, sunt acreditate ca și calificare profesională. Certificatele sunt emise în urma unui examen scris și practic de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației.
Instagram @cameliacomsa
Tel/whatsapp 0726458442