Politică

România anunță schimbări în politica silvică

Views: 187

Distribuie acest articol

În cadrul unei întruniri guvernamentale solemnizate la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România este pe cale să îmbrace o nouă identitate în ceea ce privește gestionarea pădurilor.

Urmează să fie adoptate o serie de reforme cu scopul de a revoluționa modul în care țara abordează silvicultura și de a combate defrișarile ilegale de păduri.

Înființarea unui nou Cod Silvic, care va impune sancțiuni mai severe pentru cei implicați în tăieri ilegale și furt de lemne, este una dintre cele mai semnificative schimbări care au fost anunțate.

Noul Cod Silvic are ca scop crearea unui cadru legal și stabil care să permită înfiițarea unui Registru Forestier Național. Obiectivul acestui registru fiind monitorizarea operativă a activităților de exploatare forestieră, precum și deținerea de proprietăți din Fondul Forestier Național, prin intermediul unor intrumente informatice specializate.

De asemenea, se propune și crearea unui Consiliu Național al Silviculturii, ale cărui regulamente vor fi definite prin hotărâre de Guvern. Atribuțiile acestuia fiind monitorizarea atât a respectării standardelor profesionale, cât și a codului etic în rândul personalului din domeniul silvic.

Acest proiect stabilește clar ce drepturi și ce responsabilități au proprietarii de terenuri forestiere. Acesta distinge proprietățile de dimensiuni mici (cu o suprafață sub 10 hectare) de cele de dimensiuni mari (cu o suprafață mai mare de 10 hectare).

Aceste măsuri stabilesc responsabilitatea proprietarilor de terenuri forestiere în a asigura regenerarea și protejarea pădurilor, promovând regenerarea naturală atunci când e fezabilă.

Mai mult decât atât, se propune reglementarea materialelor lemnoase destinate consumului proprietarului și se propune instituirea unor norme privind originea și circulația lemnului, care includ, bineînțeles, și reguli pentru comercializare și depozitare.

Într-o altă ordine de idei, premierul Marcel Ciolacu declară că Guvernul intenționează să descurajeze condamnații să părăsească țara înainte de pronunțarea unei sentințe finale.

Acesta a menționat că, până în prezent, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a coordonat eforturile pentru a aduce în țară un număr semnificativ de fugari celebri.

Deci, prin proiectul discutat în cadrul ședinței, se propune ca acești fugari să fie supuși unor taxe suplimentare. Aceste taxe suplimentare să poată compensa cheltuielile statului în operațiunile de localizare și de aducere a acestora înapoi în țară.

Într-o ultimă instanță, se vor implementa o serie de prevederi legate de aderarea a României la Spațiul Schengen, printre care controlul la frontiere, regimul străinilor, controlul migrației ilegale, dar și drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.

Aurelia Cristea: Pionier în Politica Românească și Advocacy
Echinocțiul De Primăvară 2024

Politică

Cultură

Civic Cluj-Napoca

Lumea Femeilor

Noutăți

S-ar putea să-ți placă și